SERGIU NEDELEA – PASIUNE PENTRU CULTURA VINULUI

DRUMUL VINULUI - ÎNCEPUTURILE

Povestea sa a început în urmă cu mulți ani, lângă Podgoria – Valea Călugărească, practic locul de unde pleca Podgoria vestită din Dealu Mare, unde a început să cunoască vinul, să se împrietenească și să devină camarazi pe acest drum frumos.

”Trebuie să recunosc că drumul vinului nu a fost întotdeauna lin, însă mă bucur că sunt partener și companion al drumului vinului din zilele noastre.”

Cu puțin timp înainte de anii 2000 obținuse certificarea de sommelier, meserie care a devenit viabilă în codul ocupațiilor din România și datorită lui Sergiu Nedelea.

A început să cunoască vinurile din alte părți ale lumii odată ce ele au ajuns în România. Soiuri noi s-au împământenit și aici – Syrah-ul a fost plantat în 1995 pentru prima dată în Oltenia iar în sticle a venit abia prin anul 2000, când via a început să producă struguri pentru vin.

CULTURA VINULUI ÎN ROMÂNIA

Vinul în sine este un produs agricol, noi îl percepem atunci când îl degustăm, îl bem acasă sau la un restaurant cu prietenii, am putea spune că este un aliment însă nu în ultimul rând este un suport de cultură.

Făcând un arc peste timp am auzit de multe ori că „noi nu avem acea cultură necesară să degustăm vinul”. Oare? Ne vom întoarce la acea istorie mai apropiată și realizăm totuși că suntem ca oricare alt popor – cu un mare avantaj: faptul că noi suntem cultivatori de viță de vie și respectiv producem vin, asta este de bine pentru noi.

PRINTRE PRIMII SOMMELIERI DIN ȚARĂ

Ce înseamnă să fi sommelier? Înseamnă să fii un profesionist în slujba vinului pentru că într-un fel sau altul trebuie să predici această poveste a vinului. De fapt, sommelierul ce face? Recomandă un vin, în concordanță cu preparatele culinare – asta ar fi undeva în zona de bază a responsabilităților sommelierului. Cunoștințele de geografie, istorie, puțină bio-chimie sunt importante pentru că povestea strugurelui pornește din bobul de strugure. Până la urmă, să fii sommelier înseamnă să înțelegi complexitatea unui vin și mai ales să știi să transmiți această complexitate lumii și către ceilalți.

APA ȘI VINUL

Apă și vin, vin și apă. Vinul este un produs de sinteză, un dar făcut omului de către om, pe când apa este un dar de la Dumnezeu. Avem nevoie de hidratare, iar cu cât apa este mai de calitate, cu atât mai bună este experiența noastră atunci când degustăm un pahar cu vin.

PREZENTAREA UNEI STICLE CU APĂ

Când prezinți o sticlă de vin la masa unui client, lucrurile par relativ simple, mai ales dacă ai cunoștințe despre acel vin: are o etichetă, spune ceva despre producător, precum și o contra-etichetă. Dar ce se întâmplă când ai o sticlă cu apă Nazzuro? Apa Nazzuro este filtrată în timp real, este condiționată sau transformată în apă frizzante și servită în recipiente reutilizabile din sticlă.

„Este apa noastră, nu? E Nazzuro, Nazzuro Aqua. E proaspăt purificată, este rece și sunt convins că o să vă placă. Încercați-o!”

– Sergiu Nedelea, Sommelier

Play Video

N

OFERTĂ PERSONALIZATĂ

Înscrie-te să primești o ofertă personalizată de
preț în funcție de nevoile afacerii tale Horeca.

MAI MULTE POVEȘTI DE SUCCES

Descoperă poveștile de succes a celor care pun pasiune în tot ceea ce fac și care prin muncă, consecvență și curaj au ajuns și vor ajunge departe.

DANI OȚIL – TELEVIZIUNE ȘI GASTRONOMIE

Într-o lume a televiziunii unde talentul autentic și carisma sunt extrem de..

CHEF PATRICIO MASSIMINO – LE BISTROT FRANCAIS

Chef Patricio Massimino este un bucătar argentinian de excepție cu origini italienești,..

CHEF ALEXANDRU DUMITRU

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor..

Acest site utilizează cookies, pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Pentru a afla mai multe, vă rugăm să vizitați pagina Politică cookies.